Wandelen in de lente is als kennismaken met een nieuwe wereld. De natuur kleurt weer groen, vogels keren terug naar Nederland, jonge dieren worden geboren en bloemen poppen overal uit de grond. Een heerlijke tijd om buiten te zijn. Daarom zette ik, speciaal voor jou, geweldige lentewandelingen op een rij. Wandelingen die net even leuker zijn om te wandelen in de lente.
Bewaar dit artikel, want ik zal het continu en elk jaar aanvullen met nieuwe beauties.
- Tulpenvelden bij Noordwijk | 8 kilometer
- Lint & Liniepad | 10 kilometer
- Klompenpad Teisterbantpad | 10 of 13 kilometer
- Landgoed Twickel | 6 kilometer
- Steile Oever | 11 kilometer
- Bloesemtocht Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt | 10 kilometer
- Trage Tocht Renkums Beekdal | 15 kilometer
- Hyacintenbos Ockenburg | 3 kilometer
Langs de tulpenvelden van Noordwijk
Wie lente zegt, ziet tulpen bloeien. Deze wandelroute is een schitterende wandeling die loopt door duinlandschap, langs tulpen- en hyacintenvelden, over landgoed Nieuw Leeuwenhorst en langs de rand van Noordwijk. Afwisselend, heerlijk geurend en ontzettend kleurrijk. Tijdens de wandeling kom je heel veel bloemenvelden tegen. Tulpen in de kleuren wit, roze en geel maar ook hyacinten. De geur in de lucht is dan ook sterk en verrukkelijk.
De bollenvelden bij Noordwijk staan, net als die bij Lisse, vanaf eind maart elk jaar in bloei en het werd tijd voor een wandelroute langs die velden. De route van het Zuid-Hollands Landschap, die ik wandel is 8,5 kilometer, maar ook te verlengen naar 14,5 kilometer. Met de verlenging loop je een extra deel door Noordwijk en de duinen.
Waarom deze route wandelen in de lente?
Ja nou ja het antwoord op die vraag ligt voor de hand natuurlijk: de bollenvelden staan in bloei in de lente. Als ik jou was zou ik elk jaar een lentewandeling langs de tulpenvelden inplannen. Of het nu deze is of een andere het is sowieso een aanrader. Mocht je nu willen weten waar de bollenvelden precies liggen, dan is de Flower Map een aanrader.
Praktische informatie
De wandeling: Langs buitenplaatsen en bollenvelden
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de trap achteraan de parkeerplaats
Parkeren: Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf, Duinweg 117, 2204 AT Noordwijk
Markering: Wandelknooppunten
Klompenpad Lint- en Liniepad
De Lint- en Liniepad gaat door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Langs boomgaarden, weilanden, forten en landwegen. Dit klompenpad start vanuit Schalkwijk en na vijf minuten door het dorp trek je de polder in. Via wandelpaden door weilanden, vlonderpaden en een trekbrug komt de route uit bij verschillende forten. Wandel er overheen en breng vooral een bezoek aan Fort Honswijk. Het is er groots en meeslepend.
Een stuk verder komt de wandelroute langs verschillende bunkers en loopgraven: Het werk aan de Groeneweg. Het Werk aan de Groeneweg is aangelegd tussen 1914 en 1918, ter verdediging van het fort bij Honswijk. De infanteriestelling bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen en 55 groepsschuilplaatsen. De meeste zijn posten voor één schutter. De wat grotere piramidevormige bunkers, gebouwd 1939-1940, zijn groepsschuilplaatsen. (bron: forten.nl)
Praktische informatie
Naam Wandeling: Lint- en Liniepad
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk
Parkeren: bij het startpunt is een parkeerplaats (en horeca)
Openbaar Vervoer: Bushalte De Brink
Markering: de oranje bordjes met de klom
Klompenpad Teisterbantpad
Vanuit het dorpje Kerk-Avezaath gaat dit klompenpad van 13 kilometer door een mooi deel van de Betuwe. Door pittoreske dorpjes, over Landgoed Soelen en langs boomgaarden. Het klompenpad is perfect voor de lente. De route komt langs verschillende boomgaarden en weilanden met lammetjes.
Voor deze wandeling kun je kiezen uit een route van 13 kilometer of je kunt de route inkorten naar 10 kilometer. Vooral het stuk over Landgoed Zoelen is rustig. Landgoed Soelen is een typisch Betuws landgoed op de oude stroomwallen van Waal en Linge bij het monumentale dorp Zoelen. Je vindt er (biologische) landbouwgronden, bossen, veehouderij en boomgaarden, met in het hart een kasteel met bijgebouwen uit de 16e en 17e eeuw.
Praktische informatie
De wandeling: Klompenpad Teisterbantpad
Afstand: 13 of 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Zalencentrum (dorpshuis) De Avezathen, Daver 46 in Kerk-Avezaath
Parkeren: Kerk-Avezaath
Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Umfassungsweg Landgoed Twickel
Op de rand met Duitsland vinden we één van de mooiste landgoederen van Nederland. Althans wat mij betreft dan natuurlijk. Landgoed Twickel is ontstaan in de middeleeuwen en is nu één van de grootste en best bewaarde particuliere landgoederen van Nederland. Het kasteel wordt nog steeds privé bewoond en dus niet zomaar te bezoeken. Maar het landgoed er omheen, en landerijen en de fantastische tuinen kun je wel bezoeken.
De landerijen in de directe omgeving van het kasteel zijn absoluut een wandeling waard. Koeien in de wei, vlinders en libellen langs de slootkant en de leukste bruggetjes om de kleine beekjes over te steken. Van bossen naar weilanden, er is om elke hoek iets anders te zien. De Umfassungsweg is een wandelroute rondom de hele kern van het landgoed.
De tuinen
De tuinen van het kasteel zijn tegen een kleine betaling te bezoeken. Het zijn uitgebreide tuinen die mij meenemen naar alle landhuizen en tuinen die ik heb bezocht in Engeland. Een rozenbaan, eeuwenoude en bijzondere bomen, een tempeltje op een heuvel, vijvers en meertjes, bruggetjes en kronkelpaden. Er is een rotstuin, een formele tuin, prachtige citrusbomen en de oranjerie (waar je koffie kunt drinken).
Waarom hier een lentewandeling?
De akkerlanden, graslanden en weilanden staan in de zomer vol jonge dieren, kleurige bloemen en vlinders fladderen van links naar rechts. De perfecte tijd om dit schitterende landgoed te ontdekken.
Praktische informatie
De wandeling: Umfassungsweg Landgoed Twickel, Delden
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum, Twickelerlaan 7, Ambt Delden
Parkeren: Parkeerplaats tegenover het bezoekerscentrum (2 euro parkeerkosten)
Alternatieve startpunten: Station Delden of Restaurant Hoogspel
Wandelen langs de Regge, over landgoed Eerde en de Steile Oever
De route start vanaf de parkeerplaats de Steile Oever in Ommen. Een fantastische omgeving om te wandelen. De Regge loopt door het Overijsselse landschap en zorg in de lente voor fladderende vlinders, vlieggende juffers en heel veel groene natuur. De wandelroute neemt je mee over landgoed Eerde. Een schitterende landgoed. Je gaat langs weilanden, boerderijen, landwegen en wilde bloemen velden.
Doordat de route te volgen is via de gele pijlen, welke heel goed staan aangegeven, is het heel relaxed wandelen. Je hoeft niet te zoeken naar de markeringen en hebt dus alle tijd om te genieten van alles om je heen. Om te speuren naar dieren in het hoge gras en de mooie boerderijen langs de wegen.
Waarom hier een lentewandeling?
De route zal heel mooi zijn in alle seizoenen, maar de kleuren en geuren van de lente geven het net dat beetje extra. Overal waar je kijkt groeit en bloeit er iets. Fluitekruid, koolzaad, boterbloemen, de gele lis. Daarnaast vliegt en fladdert er ook nog eens vanalles. In de lente is het een heerlijke groene omgeving.
Praktische informatie
De wandeling: Wandelnetwerk Vechtdal, Gele route Steile Oever
Afstand: 10,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Hammerweg Ommen
Parkeren: Parkeerplaats Steile Oever, Hammerweg Ommen
Markering: Gele pijlen
Bloesemtocht Landgoed Mariënwaerdt
Zeg je bloesem, dan zeg je landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Een veelzijdig landgoed met akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden. Maar vooral het landgoed met de Appeldijk. Een dijkweg met aan beide kanten oude appelbomen. En je kunt je voorstellen hoe dit er in de lente uit zal zien.
Deze wandelroute is een route over het landgoed met als laatste stuk de Appeldijk. In 10 kilometer leer je niet alleen het landgoed beter kennen, maar kijk je je ogen uit naar de bloesems. Als je tussen half april en half mei komt natuurlijk. Bezoek als afsluiter de landgoedwinkel of Pannenkoekenrestaurant De Stapelbakker. Dan heb je een fantastische wandeling.
Praktische informatie
De wandeling: Bloesemroute Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Afstand: 10,2 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Oude Waag 21, 4153 RC Beesd
Parkeren: Parkeerplaats De Stapelbakker
Trage Tocht Renkum
Het Renkums Beekdal… het is een sprookjesachtige omgeving. Het is een natuurgebied in het Zuid Westen van de Veluwe. Het is er groen met kabbelende beekjes en fluitende vogeltjes. Het vlonderpad over het natte land en de schaapskudde vlakbij. De Trage Tocht is een route van 15 kilometer die start bij het bezoekerscentrum. Via een vlonderpad, bospaden, kronkel weggetjes, bruggetjes en boerenlandwegen verken je het Renkums Beekdal. Om aan het einde met een lekker drankje neer te ploffen op het terras van het bezoekerscentrum.
Waarom hier een lentewandeling?
Het Renkums Beekdal is geen natuurgebied vol lammetjes en bloemen. Maar wel een gebied vol fluitende vogels en felle groene kleuren. Het is een ontzettend mooie en bijna feeërieke plek. Pak een bankje langs een van de kabbelende beekjes en geniet van de stilte.
Praktische informatie
De wandeling: Trage Tocht Renkum 2
Afstand: 15 kilometer
Ingekorte variant: 11 kilometer via Komoot
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: informatiecentrum Renkums beekdal
Parkeren: Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum
Markering: routebeschrijving Trage Tocht of Komoot app
Hyacintenbos Ockenburg Den Haag
Of je direct een sprookjesboek in loopt. Dat is hoe het voel om eind april, begin mei te wandelen in het Hyacintenbos Ockenburg in Den Haag. Terwijl heel Nederland naar de bollenvelden en de bloesemparken trekt in de lente, is het Hyacintenbos minstens zo mooi. Het is wat minder bekend bij het publiek, maar absoluut een bezoek waard.
De naam zegt het denk ik al… het Hyacintenbos staat bekend om zijn boshyacinten. Van half april tot half mei, even afhankelijk van Moeder Natuur natuurlijk, verandert het bos in een sprookjesbos vol met boshyacinten. Een blauw tapijt, vermengd met groen en bruin. Het is een bos waar je een keer geweest moet zijn.
Over het algemeen is te zeggen dat het Hyacintenbos tussen half april en half mei in bloei staat. Met als hoogtepunt rond Koningsdag (op 30 april). Aangezien Moeder Natuur haar eigen tempo bepaalt, kan het zijn dat de bloemen eerder of later zijn. Ik ga zelf vaak rond eind april naar het bos voor een rondje wandelen, maar vooral fotograferen.
Praktische informatie
De wandeling: Wandelen door het Hyacintenbos Ockenburg
Afstand: 3 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Landgoed Ockenburg
Parkeren: Parkeerplaats Landgoed Ockenburg
Markering: Komoot app
Honden: De hond is niet toegestaan