Struinen door de duinen… het klinkt niet alleen leuk, het is ook heerlijk om te doen. De geur van het zeewater, de wind door je haren, het gekreis van zeemeeuwen. Het bikkelen door het möhle zand, uitkijken over duintoppen en hier een daar een konijn of ree. Dat zijn de Hollandse duinen. Of toch niet allemaal?

Nederland kent vele soorten duinen, maar wat ze allemaal hetzelfde hebben is dat je er heerlijk doorheen en overheen kunt struinen. In sommige gebieden moet je op de wandelpaden blijven en in andere gebieden mag je dwars door de natuur. Ik heb een aantal favoriete duingebieden in Nederland. De ene wellicht wat meer voor de hand liggend dan de andere. 

1| Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen staan bekend als de hoogste duinen van Nederland. Genoeg te struinen dus… In dit gebied van Staatsbosbeheer valt er heel wat te wandelen en te klimmen. Het begint al bij het bezoekerscentrum, waar je via een hele hoge trap de eerste duinen beklimt. Met maar liefst 60 kilometer aan wandelpad is er voor iedereen iets leuks.

Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes. De Kerf is binnen de Schoorlse Duinen een extra bijzondere plek. Dit is waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien, waardoor bijzondere planten en dieren hun weg vonden naar de duinen.

Struinen door de Schoorlse Duinen

In de Schoorlse Duinen liggen heel veel wandelroutes. Dat kan ook niet anders met 60 kilometer aan wandelpaden. Maar op sommige plekken mag je ook struinen buiten de paden. In Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas, Groeter en Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken. De gemarkeerde wandelroutes brengen je door het hele gebied en van daaruit kun je je eigen dwaalroute starten.

Praktische informatie

Bezoekerscentrum
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl (navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar Oorsprongweg)

Parkeren
Tegenover het Buitencentrum
Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl

Let op! Betaald parkeren

Waterleidingduinen

2| Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD), wie kent ze niet. Vooral staan ze bekend om de honderden damherten die er wonen en de vossen die vaak gefotografeerd worden. Maar wat misschien voor nog niet iedereen bekend is, is dat dit het perfecte gebied is om te struinen door de duinen.

De AWD is een gebied tussen De Zink (in het zuiden) en Zandvoort (in het noorden), in beheer van Waternet. Het gebied van ruim 3400 hectare is dan ook ingericht als waterwingebied voor de stad Amsterdam. Daar komt dus ook de naam vandaan. Het gebied is alleen toegankelijk voor wandelaars en honden zijn ook niet toegestaan.

Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

In het gebied leeft de grootste damherten populatie van Nederland. Deze dieren kom je overal in het gebied tegen. Wanneer je een wandelroute over de paden volgt, kom je ze gegarandeerd tegen. Maar wanneer je gaat struinen door de duinen en de paden verlaat, dan heb je grote kans dat je hele roedels tegenkomt. Rond half oktober is het de bronstijd voor damherten en is het gebied gevuld van het geluid van knorrende en vechtende mannetjes. Wat bij edelherten ‘ geburl’ heet, heet bij damherten ‘geknor’. 

Praktische informatie

Ingangen en parkeren
Ingang Panneland
Vogelenzangseduinweg 2, Vogelenzang

Ingang Oranjekom/Oase
Eerste Leijweg 2, Vogelenzang

Ingang Zandvoortselaan
Zandvoortselaan 130, Zandvoort

Ingang De Zilk
Joppeweg 1, De Zilk

Voor het parkeren en de toegang tot het gebied, betaal je een kleine entree. Dit om het gebied te onderhouden.

Wandelroutes Waternet

Voornes Duin

3| Voornes Duin

Op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten ligt het duingebied Voornes Duin. Het is een bijzonder gebied waar duinvalleien en zandduinen elkaar afwisselen, op nog geen half uur rijden van Rotterdam. 

Het gebied staat bekend om zijn vele soorten wilde planten en bloemen. En die trekken dan ook weer veel vlinders, libellen en andere insecten. Het Quackjeswater, een duinmeer dat stamt uit de 17e eeuw zorgt voor de aanwezigheid van lepelaars en de kleine zilverreiger. Over het strand van de Haringvliet is het ook heerlijk lopen en daar heb je zelfs kans op het spotten van zeehonden.

Struinen door Voornes Duin

Het gebied is een perfecte plek voor een lange of korte wandelroute. Helaas mag je niet van de wandelpaden af, vanwege de kwetsbare duinnatuur in dit gebied, maar dat maakt de beleving er niet minder op. Duinbossen, velden met wilde bloemen en vlinders, goudgele zandduinen en het strand. Genoeg om van te genieten.

Ik wandelde ook nog een wandeling bij Oostvoorne.

Praktische informatie

Parkeren
Parkeerplaats Quackjeswater
Duindijk 7
3235 KA Rockanje

duin en kruidberg

4| NP Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden en sluit dus aan om de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een gebied van 3.800 hectare vol met wandel- en fietspaden. Het Nationaal Park is opgedeeld in verschillende gebieden met elk hun eigen beheerder. 

In de duinen van Zuid-Kennemerland ligt niet alleen natuur, maar ook landgoederen. Vier daarvan zijn in beheer van Natuurmonumenten: Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Ze waren ooit eigendom van Amsterdamse kooplieden die hier hun eigen lustoord schiepen. De duinen dienden vooral als jachtgebied. Nu liggen er de leukste wandelroutes over de landgoederen. 

Struinen door de duinen

Doordat dit nationaal park zo uitgestrekt is en in beheer van verschillende natuurorganisaties, liggen er heel wat aangelegde wandelroutes in het Nationaal Park. Sommige te volgen via paaltjes, anderen via een pdf of wandelapp. Routes tussen de 1,5 en de 15 kilometer. Daarnaast is het een perfect gebied om een eigen route uit te stippelen via een website als Komoot. 

Ik beleefde meerdere avonturen in Zuid-Kennemerland:

Loonse & Drunense Duinen

5| NP Loonse & Drunense Duinen

Nationaal Park Loonse & Drunense Duinen ligt niet aan het strand en de zee, maar middenin het Brabantse land. Het is een uniek stuifzandgebied in West-Europa en hoort gewoon thuis in dit rijtje. Want ondanks dat je hier de zee niet ruikt en de meeuwen niet hoort, kun je hier wel rollen door het zand en struinen door de duinen. 

In 1921 werd het gebied aangekocht door Natuurmonumenten en wordt nu dus ruim honderd jaar beschermd. Door de bossen en over de heide, lopen schitterende wandelpaden. In de omgeving liggen dorpen, waar al bewoning is sinds de Middeleeuwen. Er zijn volop wandelmogelijkheden via bestaande wandelroutes of door het volgen van wandelknooppunten, zoals ik in mijn avontuur deed.

Struinen door de Loonse en Drunense Duinen

Over de zandvlakten mag je struinen door het goudgele zand. Je mag rollen van de duinen en genieten van de uitzichten. Het is een bijzonder gebied wat soms aanvoelt als een woestijn. Men noemt het ook wel eens de Sahara van Nederland. 

Praktische informatie

Parkeren
Parkeerplaats Bosch en Duin
Schoorstraat 50
5071 RC Udenhout

Natuurpoort van Loon
Kloosterstraat 115-119
5175 PB  Loon op Zand

Meer duinwandelingen

Deel deze wandeling op Pinterest

struinen door de duinen
struinen door de duinen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

error: Content is protected !!