Ongeveer twee maanden per jaar kunnen we genieten van paarse heide. Er is niets zo bijzonder dan wandelen bij opkomende zon, wanneer de mist over de paarse heide hangt. Magisch. Een moment als dit beleefde ik in de zomer van 2023 op de heidevelden in Utrecht. In dit artikel neem ik je mee naar deze plek en nog meer. Maar liefst 7 natuurgebieden komen aan bos, voor de mooiste heidewandelingen in de provincie Utrecht. 

1. Het Leersumse Veld

Op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij Leersum, ligt het Leersumse Veld. Het wordt ook wel het stilste plekje van Nederland genoemd. Al weet ik niet of ik het daar helemaal mee eens ben. Het Leersumse Veld is een uitgestrekt heideveld met de Leersumse Plassen ernaast en omringt door bossen. Wanneer je tussen april en juni wandelt langs de plassen hoor je honderden (misschien wel meer) kikkers kwaken. In augustus en september is het één van de plekken in Utrecht voor heidewandelingen.  

Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer en zij hebben twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet die deels over het Leersumse Veld gaan. Voor mijn bezoek combineerde ik een route van Staatsbosbeheer met die van het Utrechts Landschap. Zo kwam ik tot een Komootroute van 5 kilometer hoofdzakelijk over de heide en langs de plassen.  

→ Bekijk ook de Kort & Prachtig Stormpad die bij het Leersumse Veld loop >> 

2. Landgoed Den Treek-Henschoten

Den Treek-Henschoten is een familielandgoed in de buurt van Leusden, Woudenberg en Maarn, waar de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei samenkomen. Het landgoed beslaat bijna 2.200 hectare en omvat bossen, heide en landbouwgrond. Hier kun je meerdere keren komen wandelen en elke keer door een ander landschap lopen. Zo uitgestrekt en groot is het landgoed.  

Ook hier kun je heel veel verschillende wandelingen lopen. De mooie heidewandeling die ik liep is de Kort & Prachtig Den Treek van 8 kilometer*. Deze route gaat over een prachtig heideveld en door de omliggende bossen. Hier vind je vroeg in de ochtend soms een paradijs van paars en mist.  

→ Ook Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten gaat door dit prachtige gebied >> 

* Op het moment van het schrijven en publiceren van dit artikel is een deel van Landgoed Den Treek-Henschoten gesloten voor publiek ivm de aanwezigheid van wolven. Ik heb dit landgoed toch toegevoegd aan dit artikel omdat het hier thuishoort. Het is één van de mooiste heidevelden van Utrecht en er komt een tijd dat we weer veilig over dit landgoed kunnen wandelen.  

heidewandelingen Utrecht

3. Landgoederen Heidestein & Bornia

Deze twee landgoederen noem ik samen aangezien ze zo mooi in elkaar overlopen dat je ze eigenlijk niet los kunt zien. De twee landgoederen liggen vlakbij Driebergen en bestand uit bossen, zand, heide en op Heidestein staat een schaapskooi met Drentse en Veluwse heideschapen. Sta dan ook niet verbaasd wanneer je tijdens een wandeling de herder met zijn schapen en honden tegenkomt.   

De twee landgoederen zijn in beheer van het Utrechts Landschap en er gaan dus verschillende gemarkeerde wandelroutes door het gebied. De eerste keer dat ik er was wandelde ik een route via Komoot van 9 kilometer. 

4. Soesterduinen

De Soesterduinen zijn een zandverstuivingsgebied dat al zo’n 10 eeuwen oud is. Zoals bijna elke zandverstuiving in Nederland is ook deze ontstaan door extreme houtkap en intensieve akkerbouw. Het zand kreeg de vrije hand en twee grote vlaktes ontstonden. Hier en daar staan er naaldbomen en groeit er hei, maar voornamelijk is het zand. Rondom de Soesterduinen vind je bos en heidevelden. Dus voor paarse heide is ook Soesterduinen in Utrecht een aanrader. 

Een wandelroute die je langs allerlei heideveldjes leidt (naast heel veel zand en bos) is de Trage Tocht Soest. Het is misschien wel de pittigste heidewandeling in dit lijstje met 13 kilometer en veel zand, maar wel een mooie. 

heidewandelingen Utrecht

5. De Elsterberg

Tussen Elst en Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug ligt de Elsterberg. Met een hoogte van 63 meter, is het een van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De Elsterberg is onderdeel van de Boswachterij Amerongen en behoort tot de oudste bossen van Nederland. En nu denk je misschien ‘maar waar is die paarse heide dan?’. Nou op de top van de Elsterberg! Daar ligt een prachtig heideveld met een smal kronkelpaadje er overheen.   

De wandelroute waarmee ik dit heideveld in Utrecht ontdekte was de Kort & Prachtig Elsterberg. In 9 kilometer kkom je over prachtige bospaden en tuur je op de top van deze berg in Utrecht over een paarse zee van heide.  

→ Meer wandelingen uit de Kort & Prachtig serie in Utrecht >> 

6. Hoge Ginkel

Hoge Ginkel, centraal gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, is een van de rustigste bossen in de provincie. Het gebied bestaat grotendeels uit naaldbossen. Een opvallend deel van dit gebied is de Leeuwenkuil, een oude zandafgraving. Deze zandkuil is gedeeltelijk beplant met loof- en naaldbomen tegen het stuiven van het zand, terwijl het niet beplante deel is uitgegroeid tot een klein heidegebied. 

Ik kwam op dit heideveld via de Kort & Prachtig Zuylestein. Een wandelroute die niet alleen over de paarse heide gaat maar ook over één van de leukste landgoederen van Utrecht: Zuylestein. Mocht de moestuin van het landgoed open zijn, neem daar zeker een kijkje. 

→ Lees alles over Zuylestein in mijn artikel over Klompenpad Cotlandenpad >> 

heidewandelingen Utrecht

7. De Stulp bij Lage Vuursche

De Vuursche is een prachtig bosgebied bij Lage Vuursche, bestaande uit een lappendeken van voormalige landgoederen, elk met een unieke sfeer. In het ene deel wandel je door een dicht en donker dennenbos, terwijl je verderop door een open bos loopt waar de zon de bodem verlicht. En daartussen ligt heideveld De Stulp. Het is niet groot, maar in de zomer wel mooi paars.   

Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer en zij hebben Wandelroute Stulp van 3,1 kilometer over en rond dit heideveld. Niet de langste heidewandeling in Utrecht. Klein maar fijn zullen we maar zeggen. 

Heidewandelingen in Utrecht 

Utrecht kent heel veel mooie plekken. Van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot de uiterwaarden langs de Nederrijn. En natuurlijk de heidevelden. Ik heb je in dit artikel meegenomen voor 7 mooie heidewandelingen in Utrecht. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie gebieden en plekken in deze provincie. Geef vooral je tips in een reactie onder dit artikel voor mij en andere lezers. En ben je op zoek naar heidewandelingen in andere provincies in Nederland? Check dan de artikelen over Drenthe en Overijssel. 

Meer heidewandelingen

De mooiste heidewandelingen

Een wandeling over de heide, dat is toch wat we allemaal graag doen. Het fenomeen van de paarse heidevelden trekt duizenden mensen naar de natuur voor wandelingen en fotograferen. Maar waar maak je die mooiste heidewandelingen? In dit artikel neem ik je mee langs de...

Deel op Pinterest

heidewandelingen Drenthe
heidewandelingen Drenthe
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads.

Heb je vragen over een route of natuurgebied? Wil je meer weten over een eventuele samenwerking? Neem gerust contact op >>

 

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder. Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!