In het zuiden van Nationaal Park Drentsche Aa ligt natuurgebied Drouwenerzand. Heuvelachtige heide, zand en bos. Een oud gebied waar je een heerlijke wandeling kunt maken. Ik ontdekte het Drouwenerzand via de wandelroute Drouwenerzand van Het Drents Landschap 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Drouwenerzand 
Afstand: 5 kilometer 
Soort wandeling: rondwandeling 
Startpunt & parkeren: De grote parkeerplaats van Drouwenerzand Attractiepark
Markering: wandelknooppunten 
Hond: De hond mag niet mee 

Het Drouwenerzand 

Het Drouwenerzand bevindt zich op de Drentse Hondsrug, tussen de dorpen Gasselte en Drouwen. In het begin van de vorige eeuw werd dit gebied als een rampgebied beschouwd. Door jarenlange overbegrazing door schapen, het afplaggen van heide en het winnen van keien bleef zand voortdurend in beweging. Dit vormde een bedreiging voor de omliggende landbouwgronden en wegen. Door beter beheer van het gebied ligt er nu een prachtig stukje natuur.   

Het gebied is in beheer van Het Drentse Landschap. Een kudde schapen zorgt ervoor dat de heide niet dichtgroeit met gras. Helaas is de aanwezigheid van deze schapen de reden dat de hond niet mee mag op deze route.  

Wandelroute Drouwenerzand 

Met wandelroute Drouwenerzand ontdek je dit gebied in één wandeling van 5 kilometer. Officieel start de route vanaf Attractiepark Drouwenerzand, ik ben gestart in Gasselte en had daardoor een kleine aanloop naar de route toe.  Het eerste en laatste stuk gaat door het bos en verder leidt de wandelroute langs en over de heide van het Drouwenerzand.  
 
→ Vind inspiratie voor meer wandelroutes in Drenthe >> 

wandelroute drouwenerzand

Aanloop door het bos 

Ik start de route dus in Gasselte, samen met Tamara, die in Gasselte woont. Nog geen 10 minuten wandelen we over de heide en langs het zand op weg naar de plek waar we de route oppakken. Hier komen we een afzetting tegen van de schaapskudde. Het laatste stukje gaat door een donker bos om uiteindelijk over een veerooster op het Drouwenerzand uit te komen.   

Langs en over de heide 

Wandelroute Drouwenerzand is een rondje langs en over de heide. Via zandpaden komen we langs mooie plekjes en prachtige bospaden. Het is een beetje heuvelachtig en langzaam zakt de zon achter ons achter de heuvels. Hier en daar vliegen vogeltjes op vanuit de heide op weg naar een ander plekje. Na een rondje over heide en zand keren we terug via een veerooster naar het bos.  

Terug door het bos 

De helft van de wandelroute gaat over het Drouwenerzand en de helft door het omliggende bos. Het bos dat is aangeplant om het dwalende zand te stoppen. Langzaam wordt het donkerder buiten, aangezien de zon bijna onder is. Het bos wordt nog mysterieuzer dan het normaal al is. Het bos bestaat uit mossige ondergronden, zandpaden en paddenstoelen. Na een ronde door het bos, komen we terug bij de aanlooproute en lopen we in 10 minuten terug naar Gasselte.  
 
→ De mooiste boswandelingen in Nederland >>  

wandelroute drouwenerzand

Wandelroute Drouwenerzand 

Het is een korte route, maar absoluut een mooie over de heuvelachtige heide en door de bossen. Door de donkere mossige bossen en de uitgestrekte heide, heb je mooie tegenstrijdigheden in de wandeling. De route gaat geheel over onverharde paden en de hond mag helaas niet mee.   

Meer wandelroutes in de buurt van Drouwen 

Drouwen ligt op een mooie plek in Drenthe met verschillende natuurgebieden in de buurt zoals het zuiden van Nationaal Park Drentsche Aa, het Hart van Drenthe, Boswachterij Exloo. Hier een aantal wandelroutes die ik wandelde in de buurt van Drouwen.  

Meer wandelingen in Drenthe

Knopenrondje Exloo

Knopenrondje Exloo

Op de Drentse Hondsrug liggen de loof- en naaldbossen van boswachterij Exloo. Door donkere groene bossen gaat een knopenrondje van 8 kilometer via wandelknooppunten. Over kronkelende smalle bospaden en langs brede zandwegen. Een echte boswandeling op een gure...

Deel op Pinterest

Knopenrondje Exloo
Knopenrondje Exloo
Veluwe ebook wandelroutes
  • 21 subgebieden en 12 landgoederen & 250+ wandelroutes
  • Mijn ervaringen op verschillende routes & prachtige foto’s
  • Informatie over of de hond mee mag
  • Leuke horeca- en slaapplekjes & culturele en natuurlijke highlights

Een boek dat je als wandelaar gewoon moet hebben!

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads.

Heb je vragen over een route of natuurgebied? Wil je meer weten over een eventuele samenwerking? Neem gerust contact op >>

 

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.  Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!