Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de drie Nationaal Parken van Drenthe. Hier dwaal je door bos, over zand en heide, langs vennen en moeras. Wandelroute Grote bos- en duinroute laat de de mooie plekkeb van het noorden van dit nationaal park zien. In 10 kilometer kom je niet alleen grotendeels over heide en zand, maar kun je ook de omgeving bekijken vanaf uitkijktoren Aekingerzand. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Grote bos- en duinroute 
Afstand: 10 kilometer 
Soort wandeling: rondwandeling 
Startpunt & parkeren: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Appelscha
Markering: Roodwitte markering Staatsbosbeheer 
Hond: Tussen 1 sept – 1 maart mag de hond aangelijnd mee. Let op: van 1 mrt – 1 sep niet toegankelijk voor honden in verband met het broedseizoen. 

Nationaal Park Drents-Friese Wold 

Het Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland, maar dit nationale park heeft veel meer te bieden dan alleen bos. Je kunt hier dwalen van zandverstuivingen naar vennetjes, van heidevelden naar moerasgebieden. Daarnaast kom je er het karakteristieke esdorpenlandschap tegen, met glooiende akkers rondom de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen.  

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een heerlijk wandel- en fietsgebied.Zo’n 25 verschillende wandelroutes gaan langs de mooiste plekken. Eén van die wandelroutes is de Grote bos- en duinroute vanuit Appelscha.  

Wandelroute Grote bos- en duinroute 

Deze wandelroute start vanaf het Buitencentrum in Appelscha. De route is bijna geheel onverhard en komt over zanderige paden op de heide. Via bospaden kom je al snel uit op de heidevelden. Deze wandelroute gaat voor een groot deel over open vlaktes van heide en zand. Halverwege staat uitkijktoren Aekingerzand met uitzicht over de grens van Friesland en Drenthe. Het begin en einde van de Grote bos- en duinroute gaat door het (moeras)bos. 

De wandelroute is 10 kilometer en bestaat uit een samenvoeging van twee kortere routes (de rode en witte). Mocht je een kortere route willen wandelen, dan is de witte Terwisschawandeling van 5 kilometer een optie.  

→ Meer wandelroutes door Nationaal Parken >> 

Grote bos- en duinroute

Heidevelden en zonneharpen 

Het is een vrijdagochtend net na zonsopkomst en ik ga wandelen met Fieke. We hebben afgesproken op de parkeerplaats van het Buitencentrum en zodra we er allebei zijn, vertrekken we. Via een kort fietspad komt de route al snel uit op verschillende bospaden. Er hangt mist over het land en de vorst staat op het gras en de struiken. Het is een koude, maar magische ochtend.  

Vanuit het bos gaat de route al snel over de heide. Het is zo mooi hoe de zon harpen werpt over het landschap. Het duurt een hele tijd voordat we de eerste heidevelden over zijn, want we willen elke keer foto’s nemen. Dit heidegebied heet de Kale Duinen. Het is een typisch heuvelachtig heideveld. De zon straalt steeds harder en na een tijdje is het zo lekker dat de jas uitgaat.  

Schaapskudde Drents-Friese Wold 

Op de heide van de Grote bos- en duinroute kun je de schaapskudde van Drents-Friese Wold tegenkomen. De schaapskudde met 440 schapen is een particuliere kudde van herder Piet de Brock. Wanneer je wandelt over de heidevelden kun je de kudde tegenkomen. Wij kwamen geen schaapskudde tegen onderweg.  

Uitkijktoren Aekingerzand 

Halverwege de wandelroute staat er op de heide, aan de rand van de Grenspoel, een houten uitkijktoren. Het is uitkijktoren Aekingerzand. De toren kijkt uit over moerasgebied Aekingerbroek, de oorsprong van de Vledder Aa. De uitkijktoren is gemaakt van hout en 10 meter hoog. We klimmen de drie trappen omhoog en genieten van het uitzicht. De toren staat op een open veld, dus ondanks dat de toren niet heel hoog is, kunnen we best ver kijken.  
 
→ Wandelroutes langs de leukste uitkijktorens >> 

Grote bos- en duinroute

Langs de oever van de Grenspoel 

Ondertussen staat de zon hoog aan een wolkeloze lucht. Vanaf de uitkijktoren gaat de Grote bos- en duinroute langs de oever van de Grenspoel. Dit grote ven ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Langs het ven groeit en bloeit er het hele jaar door van alles, zoals zonnedauw, een klein vleesetend plantje dat vliegjes vangt met zijn kleverige tentakeltjes. Ook kikkers en salamanders weten de plas te vinden. ’s Zomers scheren er libellen over het water. 

Wanneer wij er zijn genieten we vooral van het rimpelloze water en de prachtige reflectie van de bomen aan de overkant in het water. We wandelen langs de oever en schieten (natuurlijk) heel veel foto’s en video’s.  

Het uitgestekte Aekingerzand 

Niet ver van de Grenspoel komen we langs het Aekingerzand. Zandverstuivingen zijn een soort woestijnen. Op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot zestig graden, terwijl 

het ’s nachts op andere plekken zelfs in de zomer aan de grond kan vriezen. De Grote bos- en duinroute gaat niet over het zand, maar erlangs. Toch klimmen wij een paar keer op de duinen om foto’s te maken van de zandhellingen en de zon. Het lijkt heel erg op de Ommense Sahara en de Soesterduinen, waar ik al eens eerder wandelde.  

→ Bekijk een wandelroute over de mooiste zandvlakte: Hulshorsterzand >> 

Door het moerasbos en langs ven 

Al pratend, want dat doen we ook heel veel wanneer we samen wandelen, lopen we over het laatste stukje heide tot aan de rand van het bos. Vanaf nu start het laatste deel van de Grote bos- en duinroute. We komen uit in een nat moerasbos. Gelukkig zijn de wandelpaden gewoon te bewandelen. Via een ven, voormalige boswachterswoningen en het speelbos komen we uiteindelijk terug bij het Buitencentrum. Het is zulk lekker zonnig weer dat we besluiten te lunchen op het terras voordat we allebei naar ons eigen huis terugrijden.  

Wandelroute Grote bos- en duinroute 

Deze wandelroute heeft mij ontzettend verbaasd. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de route zo mooi zou zijn. Nu hadden we natuurlijk ook een prachtige mistige en zonnige ochtend, maar de uitgestrekte heide, de uitkijktoren en zandvlakte… Ik heb genoten van elke kilometer. De wandelroute is grotendeels onverhard, wat betekent dat het soms ook lekker door het zachte zand gaat. Voor mij was dit een mooie eerste kennismaking met Nationaal park Drents-Friese Wold.  

Meer wandelingen in Drenthe

Deel op Pinterest

Grote bos- en duinroute
Grote bos- en duinroute
Veluwe ebook wandelroutes
  • 21 subgebieden en 12 landgoederen & 250+ wandelroutes
  • Mijn ervaringen op verschillende routes & prachtige foto’s
  • Informatie over of de hond mee mag
  • Leuke horeca- en slaapplekjes & culturele en natuurlijke highlights

Een boek dat je als wandelaar gewoon moet hebben!

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads.

Heb je vragen over een route of natuurgebied? Wil je meer weten over een eventuele samenwerking? Neem gerust contact op >>

 

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.  Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!