In Oosterbeek, bij het Airborne Museum, ligt de start van één van de mooiste klompenpaden van Nederland: Klompenpad Rosandepad. Via een route van 13 kilometer neemt dit klompenpad je mee over meerdere historische landgoederen, door de Rosandepolder en de uiterwaarden van de Nederrijn. Over beukenlanen, de stuwwal en langs heel veel watervalletjes. Wat mij betreft een klompenpad dat iedereen een keer gelopen moet hebben!
Praktische informatie
De wandeling: Klompenpad Rosandepad
Afstand: 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Airborne Museum Harteveld (parkeren lastig)
Alternatief startpunt: Landgoed Mariëndaal
Parkeren: Schelmseweg 86, Oosterbeek
Markering: Rood bruine Klompenbordjes
Hond: Honden mogen niet mee op klompenpaden
Oosterbeek
Klompenpad Rosandepad gaat rondom het Gelderse dorp Oosterbeek. Het dorp ligt tussen de stuwwal van de Veluwe en de Nederrijn en heeft daarmee een prachtige positie met heel veel verschillende landschappen en uitzichten. Oosterbeek staat vooral bekend om haar rol in Operatie Market Garden van september 1944. Het dorp was het toneel van de luchtlanding en de veldslag van de geallieerden. Aan de rand van het dorp is de Airborne War Cemetary terug te vinden waar 1754 Engelse, Schotse, Poolse en Nederlandse militairen van de Landmacht, Luchtmacht en Zeemacht. Het klompenpad komt onder andere langs het museum en de begraafplaats.
Klompenpad Rosandepad
Het Rosandepad is een klompenpad met een afstand van 13 kilometer door en om Oosterbeek. De route gaat over vijf verschillende landgoederen, de stuwwal van de Veluwe en door de Rosandepolder aan de Nederrijn. Het ene moment wandel je door een sprookjesachtig bosgebied met watervalletjes en beekjes. Het andere moment kijk je uit over de Nederrijn en schepen die voorbijvaren.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Landgoed Mariëndaal
Voor mij start Klompenpad Rosandepad op Landgoed Mariëndaal vanwege de parkeerplaats. Bij deze parkeerplaats vind ik direct het eerste klompenbordje en ook het eerste adembenemende uitzicht. Het landgoed ligt aan de voet van de stuwwal en weiland voor mij loopt langs de stuwwal naar beneden in een vallei. De koeien grazen in de mist en de echo’s van hun geloei zorgt voor een mysterieuze belevenis
Landgoed Mariendaal is een heuvelachtig landgoed ten Noorden van Arnhem. De deel van het Rosandepad over het landgoed laat je kennismaken met de boerderijen, bomenlanen, sprengen, beekjes, vijvers en watervallen van het landgoed. Maar het mooiste en meest opvallende van Landgoed Mariëndaal is nog wel de Groene Bedstee.
De Groene Bedstee
Het is een monument, de tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. In 1865 werd de haag aangelegd zodat de dames ongezien door mannenogen konden wandelen over het landgoed. Daarnaast werden ze door het dak van bladeren ook niet bruin. Dat was iets voor boerenmeiden die op het land werkten en niet voor dames van gegoede afkomst. De Groene Bedstee is het groenste monument van de wijde omtrek. Het Rosandepad gaat door een deel van de Groene Bedstee. Hierdoor kun je zelf zien hoe mooi en bijzonder dit monument is.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Door de Rosandepolder
Vanaf Landgoed Mariëndaal vervolgt Klompenpad Rosandepad richting de uiterwaarden van de Nederrijn. Hier ligt de Rosandepolder. Een heel ander soort beleving en sfeer dan op het landgoed. Uitgestrekte platte landschappen liggen tussen de stuwwal en de rivier. Met alleen een spoorbrug als onderbreking. Gedurende een aantal kilometer baant het Rosandepad zich een weg langs de oever van de rivier met uitzichten op grote binnenvaartschepen en de Rosandepolder.
De rand van Oosterbeek
Vanuit de polder neemt de route je mee langs de rand van Oosterbeek. Langs de oude kerk over een smal wandelpad tussen de huizen en de Rosandepolder. Ook hier liggen fantastische uitzichtpunten over de uiterwaarden. Het open landschap is prachtig om vanaf één van de wandelbankjes even in je op te nemen. Ik neem zelf plaats op een bankje, vol in de zon en geniet een half uur van een boterham, kopje thee uit de thermosfles en het uitzicht.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Landgoed Oorsprong
Vanuit Oosterbeek kom je uit op Landgoed Oorsprong. Een landgoed waar je, net als op Mariëndaal, wandelt langs vele beekjes en watervalletjes. Over bruggetjes en smalle paden slinger je over het landgoed. Je komt langs het oude zwembad, de fundering van het landhuis, de kassen en het Grothuisje.
Het grothuisje op Landgoed Oorsprong was een van de kenmerkende bouwwerken in het park op het landgoed. Al in 1824 werd het huisje genoemd in beschrijvingen van wandelroutes rondom Arnhem. In 1909 werd het park vernieuwd en was er geen plek meer voor het grothuisje. Gelukkig is in 2007, met herstelwerkzaamheden aan de beek, het huisje teruggeplaatst. Ook dit is een leuk punt tijdens de wandeling rondom Oosterbeek.
Landgoed Hemelse Berg
Vanaf Landgoed Oorsprong is het een korte overstap naar Landgoed Hemelse Berg. Het is een prachtig laatste stuk, waar de stuwwal flink in de kuiten bijt. Het is af en toe behoorlijk klimmen en dalen, maar dat zorgt wel voor prachtige uitzichten over de landgoederen. Vooral de Bergen op Zoomse Allee. Een schitterende, monumentale, beukenlaan van het huis op Landgoed Hemelse Berg naar het hoogste punt van het landgoed. Op dit hoogste punt staat een zuil en dit is het punt waar meerdere wandelpaden uit komen.
Vanaf het hoogste punt gaat het Rosandepad over de monumentale beukenlaan naar beneden om daar weer langzaam omhoog te klimmen aan de overzijde van de Hoofdlaan. Hier gaat het Rosandepad nog een stukje door bosrijk gebied, om uit te komen bij de originele start: het Airborne Museum
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Airborne War Cemetary
Na een kilometer of anderhalf door Oosterbeek zelf te wandelen komt het laatste deel van het Rosandepad. Landgoederen Boschveld en Lichtenberg. Dit is ook waar je de Airborne War Cemetary terugvindt, waar ik eerder al overschreef. Het is een schitterende en stille plek aan de voet van de landgoederen. Ik dwaal een tijdje over de begraafplaats. Lees de teksten op de stenen, bekijk wat foto’s die nabestaanden hebben achtergelaten bij de stenen en dwaal dan de begraafplaats af.
Voor het laatste stuk van het Rosandepad ontdek je de Landgoederen Boschveld en Lichtenberg. Over bomenlanen, langs velden en de oude theekoepel. Die theekoepel is nu een B&B maar behoorde 180 jaar geleden tot het huis Mariëndaal. Vanaf de theekoepel is het nog vijf minuten wandelen terug naar de auto, waar de koeien nog steeds hard loeien in de vallei.
Klompenpad Rosandepad
Mensen hebben niets teveel gezegd over Klompenpad Rosandepad. Het is een schitterende wandelroute die je de mooiste plekjes rondom Oosterbeek laat zien. De landgoederen nemen je mee in het verleden en de Rosandepolder zet je weer in het nu. Het is een aaneenschakeling van afwisseling, verbazing en verwondering. Voor mij staat het Rosandepad in de top van de mooiste klompenpaden. Samen met het Schaarsbergenpad, het Dorenweertsepad, het Lint- en Liniepad en het Cotlandenpad. Dit klompenpad is een must voor elke wandelaar!
Meer wandelroutes in de omgeving van Oosterbeek
De omgeving van Oosterbeek is een plek van heel veel verschillende landgoederen. Het is onderdeel van de zogeheten Gelderse Arcadië. Over al die landgoederen (en de natuurgebieden er om heen) gaan natuurlijk ook prachtige wandelroutes. Hier een paar tips voor meer wandelavonturen in het zuiden van de Veluwe:
- Klompenpad Dorenweertsepad | 8 of 13 kilometer
- Klompenpad Hartensepad | 14 kilometer
- Trage Tocht Renkum 2 | 15 kilometer
- Komootroute Wolfheze | 9 kilometer
- Rondwandeling Wolfheze Natuurmonumenten | 10 kilometer
- Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen | 11 kilometer
- Trage Tocht Kasteel Dorenweerth | 14 kilometer
- Klompenpad Schaarsbergen | 10 kilometer
- Wandelroute Duno Geldersch Landschap en Kasteelen | 5 kilometer
Meer Klompenpaden
5x Wandelen in de Leuvenumse Bossen
Het zijn denk ik mijn favoriete bossen om in te wandelen. De Leuvenumse Bossen in het noorden van de Veluwe. Tussen Ermelo, Nunspeet, Elspeet en Garderen ligt dit prachtige bos, waar de langste beek van de Veluwe doorheen stroomt. Het bos zit bomvol grofwild en de...
Wandelen in het Vechtdal
Het Vechtdal is een regio waar je echt tot rust kunt komen. Het gebied strekt zich uit tussen de plaatsen Zwolle en Gramsbergen in de provincie Overijssel, met als belangrijkste dorpen en steden onder andere Hardenberg, Ommen, en Dalfsen. De rivier de Vecht stroomt...
Klompenpad Woldermarkerpad
Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...
Deel op Pinterest
Ebook
Ontdek de wandelpaden van de Veluwe
- De mooiste plekken op de Veluwe op een rij
- Nooit meer zoeken naar de perfecte wandelroute
- Informatie over of de hond mee mag
- Slaap- en lunchplekjes die je bezocht moet hebben
Stel je eens voor dat je een compleet overzicht hebt van de mooiste en meest bijzondere wandelroutes op de Veluwe, inclusief de plekken die je nu nog niet kent. Met dit ebook weet je precies waar jouw volgende wandelavonturen gaan zijn.
Waar wacht je nog op?
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads.
Heb je vragen over een route of natuurgebied? Wil je meer weten over een eventuele samenwerking? Neem gerust contact op >>
Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder. Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Hallo, zijn de routes door de vele regenval goed begaanbaar?
Hoi Jan, dat weet ik niet. Ik schrijf reviews van de routes die ik heb gelopen en ik weet niet hoe ‘de routes’ er bij liggen. Als je t van een specifieke route wilt weten, raad ik je aan om de betreffende beheerder van de route te mailen. Voor de klompenpaden in Gelderland, zoals het Rosandepad, is dat info@slgelderland.nl.
Bedankt voor het delen van je route via Komoot. Ik ga de route komend weekend wandelen. Maak jij de route zelf in Komoot o.b.v. de kaart/beschrijving van Klompenpaden app/site?
Hoi karin, Excuses voor de veel te late reactie. Door omstandigheden kon ik niet eerder reageren. Ik zet de routes van de klompenpaden inderdaad over vanaf het kaartje op de website naar Komoot. De reden hiervoor is dat er onderweg nog wel eens onduidelijkheid kan zijn over waar de route heen gaat. Ik vind persoonlijk Komoot dan fijner dan de Klompenpaden app.
Mariëndaal is een historische buitenplaats gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem. Het behoort grotendeels tot de gemeente Arnhem.
Ik hoor je dit niet één keer vertellen, ook Boschveld en Lichtenbeek is grotendeels Arnhem.
Beste Hélène,
dank voor je reactie. Vervelend dat je je er aan stoort dat ik niet vertel over dat de buitenplaats hoort bij Arnhem. Ik schrijf mijn blogs vanuit mijn belevingen op een wandelroute en zal dan ook niet altijd ingaan op de gemeente waarin een landgoed of buitenplaats zich bevindt. Mochten mensen dit wel willen weten dan kan men dit googlen.
Hallo Mascha, wat een heerlijke blog om te lezen en prachtige foto’s. Dit klompenpad wat grotendeels in Oosterbeek ligt;-) is inderdaad prachtig in de herfst, en ik zou je willen aanraden ook nog eens in de lente terug te komen. En stoor je daarbij niet aan zeikerd als Hélène.
Dank je wel Elisabeth. Het is inderdaad een schitterende route en ik kom zeker een keer terug. Dit is een route die je eigenlijk elk seizoen wilt wandelen. 🙂