De Renderklippen is een prachtig natuurgebied in het Noorden van de Veluwe, tussen Heerde en Epe. Het gebied bestaat voornamelijk uit dennenbossen en uitgestrekte heidevelden. Met de Trage Tocht Renderklippen wandelde ik in 9 kilometer door dit mooie gebied. Over heuvels en door dalen, door bos en over hei en langs de schaapskooi. Een prachtige route door een rustig deel van de Veluwe.
Praktische informatie
De wandeling: Trage Tocht Renderklippen
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Begraafplaats Engelmanskamp
Parkeren: Begraafplaats Engelmanskamp, Heerde
Markering: GPX bestand of routebeschrijving
Hond: je trouwe viervoeter mag aangelijnd mee
De Renderklippen
De Renderklippen liggen tussen Epe en Heerde op de Veluwe en is een uitgestrekt natuurgebied van 223 hectare met heide en een opvallend hoogteverschil. De hoogteverschillen komen door de gletsjers van de IJstijd. Gevormd door gletsjers tijdens het Saalien, heeft de Renderklippen niet alleen natuurlijke, maar ook menselijke sporen, variërend van prehistorische grafheuvels tot overblijfselen van tabaksplantages en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog.
Een historische bezienswaardigheid in dit gebied is de oude schaapskooi, waar zo’n 150 schapen een thuis vinden, vergezeld door geiten en schaapshonden. De Trage Tocht Renderklippen komt langs de schaapskooi.
Trage Tocht Renderklippen
Deze Trage Tocht gaat door de rustige natuur van De Renderklippen. Over prachtige bospaden, de uitgestrekte heide en langs de schaapskooi. De wandeling gaat langs de rand van een ander uniek Veluws natuurgebied: De Dellen. Via het Pluizenmeer en De Paraplu en prachtige kabbelende beekjes en sprengen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Het eerste wild al voor het parkeren
Vanaf de snelweg is het nog een stuk door het bos en langs militaire oefenterreinen, voordat ik bij de parkeerplaats ben. Het is nog vroeg in de ochtend. Ik rij altijd rustig over dit soort wegen, want je weet nooit wie of wat je onderweg tegenkomt. Een paar honderd meter voor de afslag naar de parkeerplaats zie ik links langs de weg iets groots en bruin. Het beweegt. Ik rem af en rij er stapvoets op af. Het is een hinde (vrouwtjes edelhert). Ze kijkt rustig op en kijkt naar mij. Ik rij langs en kijk naar haar. En dan is het genoeg en stapt ze langzaam tussen de bomen weg. Mijn wandelavontuur kan nu al niet meer stuk.
De eerste beek
Vanaf de parkeerplaats gaat Trage Tocht De Renderklippen direct het bos in. Na twee korte rechte stukken kom ik op een smal kronkelpad langs de Noordelijke Horsthoekerbeek. Het is een beek met veel aftakkingen, bruggetjes en leuke doorkijkjes. Deze beek behoort tot het Horsthoeker bekenstelsel, die al eeuwenlang bestaan. Het bekenstelsel heeft geen natuurlijke oorsprong. Het complete bekensysteem is in zeer korte tijd aangelegd in voormalig heidegebied ten dienste van de bloeiende papiermakerij. De noordelijke en de middelste beek moeten kort voor 1667 zijn gegraven, de zuidelijke in 1668. Op elk van de beken hebben twee molens gestaan.
De Trage Tocht gaat in een lus om de sprengkop, waardoor ik langs de ene kant van de heen wandel en langs de andere kant terug. Ik fotografeer de doorkijkjes en leuke bruggetjes, om uiteindelijk via een leuk bospad op een lang recht pad uit te komen.
→ Wandel de prachtige Trage Tocht Renkum door het beekdal >>
Verkrijgbaar bij
Lange rechte weg
Die lange rechte weg is niet leuk. Het gaat langs de rand van een camping en al snel merk ik dat ik er rusteloos van word. Er moeten leukere paden zijn. Gelukkig gebruik ik Komoot om te navigeren en na een snelle blik op de route zie ik dat ik via een paar smalle bospaden de route een stukje verder (na de lange rechte weg) weer op kan pakken.
Het blijkt geen slechte keuze, want al snel sta ik oog in oog met een reegeit en haar kalf. Moeder en Bambi hupsen vrolijk samen door het bos en gunnen mij geen blik waardig. Ze zijn op pad samen en wandelen stevig door.
Over de heide en langs de schaapskooi
Uiteindelijk kom ik terug op de wandelroute en niet veel later sta ik aan de rand van een groot en uitgestrekt heideveld. Via een trap kom ik op een uitkijkpunt. In de verte is de schaapskooi te zien. Via een zandpad wandel ik langs de heide richting de schaapskooi. In deze schaapskooi woont een kudde van 150 Veluwse Heideschapen. In het voorjaar komen hier nog eens 150 lammetjes bij.
Wanneer ik hier wandel, is de kudde niet thuis. Later kom ik ze tegen wanneer ik vanaf de parkeerplaats wegrij. De schaapskooi bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een klein uitkijkpunt over de heide. Aangezien de kudde niet thuis is wandel ik door.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Het Pluizenmeer en De Paraplu
Ik kom in een deel van de Renderklippen waar ik eerder geweest ben. Deze wandelroute is een combinatie van verschillende gemarkeerde routes over De Dellen en De Renderklippen. Je vindt deze in Komoot. Nu kom ik, net als toen, langs Het Pluizenmeer en De Paraplu. Het Pluizenmeer is één van de vennen op De Renderklippen. Het is een behoorlijk groot ven waar het hele jaar door water in staat. De naam komt van het veenpluis dat in de zomer rondom het ven groeit.
Vanaf het Pluizenmeer klim ik een heuvel op naar een klein bouwwerkje op de top. Het blijkt een koepel te zijn met bankjes eromheen. Het is een soort uitkijkpunt daarboven, genaamd De Paraplu. Aan de ene kant heb je uitzicht op het Pluizenmeer en aan de andere kant op de heide. De wandelroute gaat recht door de heide. Als je een stukje naar rechts loopt, kom je terug bij de schaapskooi Epe – Heerde.
Langs beken en sprengen
Vanaf De Paraplu gaat Trage Tocht Renderklippen nog een stukje over de heide om uiteindelijk in het bos uit te komen. Hier gaat de officiële route weer over lange en rechte wegen. Ik kies ook hier voor andere paden en dat blijken heerlijke paden te zijn. Over bruggetjes en langs de Middelste Heerderbeek. De vogeltjes fluit, het water kabbelt en ik hoor mijn voetstappen op het hout van het bruggetje. Het is vanaf hier nog een klein stukje terug naar de parkeerplaats.
Trage Tocht Renderklippen
Trage Tochten zijn altijd fijn om te wandelen. Over het algemeen vind ik dit ook weer een heerlijke wandeling. De Renderklippen is een nog wat onbekend deel van de Veluwe en de Trage Tocht Renderklippen laat je kennismaken met dit gebied. Langs de schaapskooi en met de afwisseling van bos en heide.
In bijna elke Trage Tocht zitten wel onbekende en verstopte paden. Van die smalle kronkelpaden die je meenemen diep het bos in. Deze Trage Tocht heeft aan het begin en einde helaas lange rechte stukken langs een camping. Niet mijn favoriete soort paden en dus paste ik onderweg deroute aan in Komoot. Ik vond die heerlijke kronkelpaden waar ik reeën spotte en die smalle stukjes langs beekjes en sprengen.
Wat zijn Trage Tochten?
Trage Tochten zijn wandelroutes, die voor minimaal 70% over onverharde paden gaan. Dus zo min mogelijk beton, asfalt en keien. Deze routes nemen je mee door bossen, over heide, langs dorpen en boerenland. Door bekende en onbekende natuurgebieden. Bij het ontwikkelen van deze wandelroutes wordt er door de makers zoveel mogelijk rekening gehouden met exclusiviteit voor wandelaars. Dus als het even kan dan gaat een trage tocht niet over een fietspad of ruiterpad. Ook wordt er rekening mee gehouden dat de startpunten zoveel mogelijk te bereiken zijn met openbaar vervoer. Bij de routebeschrijving staat ook altijd aangegeven hoe je er kunt komen en waar horecagelegenheden te vinden zijn.
De routes vind je allemaal op wandelzoekpagina.nl en zijn ook in verschillende wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig te vinden.
Andere wandelroutes op de Noord-Veluwe
Het noorden van de Veluwe kent bijzondere natuurgebieden met de mooiste bossen en heide, zoals De Dellen, De Renderklippen, Het Vierhouterbos, de Leuvenumse Bossen en de Elspeetse Heide. Hieronder een aantal van de wandelroutes die ik door deze gebieden maakte.
- Komoot Wandelroute over De Dellen en De Renderklippen | 10 kilometer
- Komootroute over Landgoed Tongeren | 9 kilometer
- Hendrik Mouwen Route Staatsbosbeheer | 6,7 kilometer
- Bruine route Natuurmonumenten over het Hulshorsterzand | 8 kilometer
- Tijdkijkerpad over de Elspeetse Heide | 4 kilometer
- Blauwe route Natuurmonumenten Leuvenumse Bossen | 5,5 kilometer
- Klompenpad Speuldepad | 16 of 13 kilometer
- Trage Tocht Staverden | 14 kilometer
- Trage Tocht Hierden | 13 kilometer
Meer Trage Tochten
5x Wandelen in de Leuvenumse Bossen
Het zijn denk ik mijn favoriete bossen om in te wandelen. De Leuvenumse Bossen in het noorden van de Veluwe. Tussen Ermelo, Nunspeet, Elspeet en Garderen ligt dit prachtige bos, waar de langste beek van de Veluwe doorheen stroomt. Het bos zit bomvol grofwild en de...
Wandelen in het Vechtdal
Het Vechtdal is een regio waar je echt tot rust kunt komen. Het gebied strekt zich uit tussen de plaatsen Zwolle en Gramsbergen in de provincie Overijssel, met als belangrijkste dorpen en steden onder andere Hardenberg, Ommen, en Dalfsen. De rivier de Vecht stroomt...
Trage Tocht Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is de start van een aantal wandelroutes, waaronder Trage Tocht Kasteel Doorwerth. Deze pittige wandeling van 14 kilometer neemt je mee over Landgoed Duno, via Heveadorp naar het beekdal van Wolfheze. Vanaf daar gaat de route weer terug de stuwwal af...
Deel deze wandeling op Pinterest
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>
Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij