Wandelen in de winter is, net als tijdens de drie andere seizoenen, een heerlijke bezigheid. Bevroren landschappen, de frisse lucht en soms sneeuw maken het een magische tijd om eropuit te trekken. Alleen er zijn ook uitdagingen. Om te kunnen genieten van het wandelen in de winter en het vooral veilig te houden, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. In dit artikel geef ik je 9 tips om van je wandelingen in de winter een onvergetelijk avontuur te maken.
Stel je voor… je wordt wakker, doet je gordijnen open en kijkt naar buiten. Datgene waar je van droomde is werkelijkheid: de wereld is wit en de ijspegels hangen aan de dakgoot. Dit is het moment dat je naar buiten wilt. Die eerste voetstappen zetten in de nog verse sneeuw. Maar gewoon jezelf aankleden en schoenen aantrekken is niet genoeg voor een koude dag als deze. Laat mij je meenemen langs negen dingen die je kunt doen of waar je rekening mee kunt houden om van een warme winterse wandeling te kunnen genieten.
Tip 1: De juiste kleding en materialen
Wanneer je in de winter gaat wandelen, is het kiezen van de juiste kleding en uitrusting cruciaal. De temperatuur kan gedurende de dag erg veranderen en het weer kan onvoorspelbaar zijn. Begin met het raadplegen van het weerbericht om je kleding daarop aan te passen. De belangrijkste tip hierbij is: gebruik het lagensysteem.
- De basislaag: Dit is de laag die je direct op je huid draagt. Kies vochtregulerende en warmtevasthoudende materialen om je lichaam comfortabel te houden. Dit noemen ze ook wel de thermolaag.
- De tussenlaag: Deze laag voeg je toe voor extra isolatie. Het kan een fleecevest of een extra broeklaag zijn.
- De warmtelaag: De warmtelaag is ontworpen om je warm te houden bij koud weer. Warme fleecekleding of donsjassen zijn goede keuzes.
- De buitenlaag: Dit is je verdediging tegen de elementen. Kies een hardshell-jas en -broek om wind en neerslag buiten te houden. Ikzelf draag in de winter tijdens het wandelen vaak geen winterjas, omdat deze te warm is tijdens het bewegen. Ik zorg voor warme lagen en dan mijn waterdichte, dunnere jas als bovenste laag.
Om je nek kun je denken aan een Buff. Dat is lekkerder dan een wollen sjaal. Die laatste zorgt alleen maar voor een natte nek, doordat wol (of acryl waar veel sjaals van gemaakt zijn) geen vocht afdrijft.
Tip 2: Kleed je niet te warm
Het lijkt misschien tegenstrijdig met de tips voor een warme winterwandeling hierboven, maar het principe is eenvoudig: kleed je iets minder warm aan dan je denkt nodig te hebben. Vooral als je van plan bent om een lange wandeling te maken, zal de inspanning je al snel opwarmen.
Bij de start van je wandeling, als je jezelf lichtjes koud voelt, is dat eigenlijk een goed teken. Het is gemakkelijker om jezelf tijdens de wandeling een beetje op te warmen dan te moeten omgaan met oververhitting omdat je te warm gekleed bent. Het is echter altijd een goed idee om extra kleding mee te nemen, vooral als je twijfelt over de weersomstandigheden. Zo kun je je kleding aanpassen aan de omstandigheden.
Tip 3: Kies voor waterdichte wandelschoenen
Om ervoor te zorgen dat je voeten warm en droog blijven tijdens je wandeling in de winter, is het raadzaam om waterdichte wandelschoenen te dragen. Deze schoenen voorkomen dat je voeten nat worden, zelfs als je door de plassen loopt of door de sneeuw wandelt. Zijn je schoenen niet waterdicht, dan heb je grote kans op natte sokken. Deze zorgen niet alleen voor blaren, maar ook voor koude voeten. En we weten allemaal dat je hele lichaam koud wordt, wanneer je koude voeten hebt.
Tip 4: Controleer het weerbericht
Het weer in de winter kan snel veranderen. Ga je weg met een waterig zonnetje, sta je ineens in een winterse bui. Check voor je vertrek altijd het weerbericht en zorg dat je de juiste beslissing neemt of je wel of niet weggaat. Voordat je vertrekt, raadpleeg altijd het meest recente weerbericht voor de regio waar je gaat wandelen. Dit geeft je inzicht in de verwachte weersomstandigheden en temperatuurveranderingen gedurende de dag. Wees bereid om je wandelplannen aan te passen als het weer verslechtert.
Tip 5: Koel niet af tijdens je pauzemomenten
Pauzes zijn een belangrijk onderdeel van elke wandeling, maar in de winter moet je extra voorzichtig zijn. Wanneer je stopt om uit te rusten, iets te drinken of te eten, kan je lichaamstemperatuur snel dalen door de koude omgeving. Tijdens je pauzes is het dus belangrijk om jezelf warm te houden.
Ga niet met je billen op een heel koud bankje zitten. Neem bijvoorbeeld een isolerend zitmatje mee om de kou tegen te houden en droog te blijven. Blijf sowieso niet te lang op één plek zitten, vooral als het erg koud is. Het is beter om meerdere kortere pauzes te nemen, dan één lange, om te voorkomen dat je lichaam te veel afkoelt.
Tip 6: Zorg dat je telefoon opgeladen is
Dit is een tip die niet alleen voor wandelen in de winter geldt, maar eigenlijk voor elke wandeling. Je smartphone kan een essentieel hulpmiddel zijn tijdens je wandeling. Het biedt toegang tot kaarten, GPS-signaal en je contact met de ‘buitenwereld’ in geval van problemen. En laten we eerlijk zijn, er kan altijd iets gebeuren. Je kunt al struikelen over een boomstronk en je enkel verzwikken. Fijn wanneer je dan iemand kunt bellen.
Zorg er, voor je vertrekt, voor dat je telefoon volledig is opgeladen. Overweeg daarnaast om een powerbank mee te nemen, zodat je je telefoon onderweg kunt opladen, vooral tijdens lange wandelingen. Ik maak veel gebruik van mijn telefoon tijdens wandelen. Vaak om te navigeren via Komoot en altijd om te fotograferen en filmen. De batterij gaat hierdoor sneller leeg, dan normaal. En dus heb ik altijd een powerbank bij mij.
Tip 7: Eten en drinken tijdens je wandeling in de winter
Wandelen in de winter kost, door de lagere temperaturen, meer energie dan in de zomer. Je lichaam moet namelijk harder werken om warm te blijven. Het is daarom belangrijk om je energie op pijl te houden door genoeg te eten en te drinken.
- Eet regelmatig kleine hoeveelheden in plaats van één grote maaltijd voor of aan het einde van je wandeling.
- Neem genoeg eten mee voor onderweg. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je wandeling langer duurt dan je van tevoren had gedacht. Neem dus ruim mee.
Goede dingen om mee te nemen zijn bijvoorbeeld noten, pure chocolade (voor de nodige suikers) en energie- of proteïnerepen zijn goede opties.
Zorg naast eten, ook voor genoeg drinken. In de winter heb je misschien minder snel dorst tijdens het wandelen dan in de zomer, maar ook in de winter verlies je vocht. Tijdens koude wandelingen kan je lichaam vocht verliezen door ademhalen en zweten, en voldoende hydratatie is essentieel om uitdroging te voorkomen. Wil je graag iets warms te drinken meenemen, denk dan bijvoorbeeld aan een thermosbeker met warm water of thee.
Tip 8: Wees zichtbaar in het donker
In de winter zijn de dagen korter, en als je vroeg in de ochtend of laat in de middag wandelt, is het nog donker of kan het snel donker worden. Het is van cruciaal belang om zichtbaar te zijn voor andere wandelaars, fietsers en bestuurders. Draag reflecterende kleding en accessoires en zorg voor voldoende verlichting. Bij de outdoorwinkel kun je reflecterende armbanden halen, die je over je jas om je arm kunt doen. Daarnaast is het handig om bijvoorbeeld een klein fietslampjes aan je tas te hangen. Zo val je altijd op.
Tip 9: Neem geen onnodige risico’s
Veiligheid moet altijd je hoogste prioriteit zijn tijdens het wandelen in de winter. Vermijd onnodige risico’s. Het krijgen van die perfecte foto is een val niet waard. Houd je aan de wandelpaden en gebruik je gezond verstand om gevaarlijke situaties te voorkomen. Tijdens de wintermaanden kunnen paden glad zijn en sneeuw kan een wandeling uitdagend maken. Zet bij gladde paden je voeten goed neer en neem kleinere stappen.
Maar het allerbelangrijkste: Geniet van je winterse wandeling
Ten slotte, vergeet niet te genieten van je winterse wandeling. Wandelen in de winter is een heerlijk avontuur. Besneeuwde landschappen, de ijskoude lucht, bevroren watertjes en het geluid van de bevroren grond onder je schoenen. Ontspan, geniet van de natuur en fotografeer bijzondere momenten.
Met deze uitgebreide tips kun je met vertrouwen wandelen in de winter. Bereid je goed voor, kleed je op de juiste manier en geniet van de prachtige winterse omgeving. Wandelen in de winter kan een betoverende ervaring zijn, als je goed voorbereid bent. Veel plezier tijdens je winterse avonturen!
Meer tips en inspiratie
10x wandelen in Drentsche Aa
Drenthe kent maar liefst drie nationaal parken. Naast Dwingelderveld en Drents-Friese Wold is er ook Drentsche Aa. Dit laatste nationaal park ligt bovenin Drenthe. Hier vind je het typische Drentse landschap van dorpen, heidevelden, akkers en bossen. Tussen dit alles...
15 tips voor wandelen langs Schaapskuddes
Het is een avontuur om tijdens je wandeling een schaapskudde met een herder tegen te komen. Een gesprek met de herder, omringd door een zee van wollige schapen, vergeet je niet snel. Zeker als er nieuwsgierige schapen tussen zitten die hun neus tegen je hand duwen...
5 voordelen van het gebruik van Komoot
Wat is Komoot? Komoot is een handige tool voor het ontdekken, plannen en navigeren van wandel-, fiets-, MTB- en hardlooproutes. Je kunt de app downloaden op je smartphone (beschikbaar in Google Play en de App Store), maar ook via de webbrowser gebruiken. Zelf vind ik...
Deel deze wandeling op Pinterest
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>
Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.