Ommen is een gemeente in de provincie Overijssel en één van de heerlijkste plekken in Nederland om te wandelen. Het ligt middenin het schitterende Vechtdal en heeft honderden kilometers aan wandelroutes in de omgeving. Met zijn vele campings en vakantieparken is Ommen dan ook een perfecte uitvalsbasis voor een (wandel)vakantie. Maar waar vind je al die mooie wandelroutes bij Ommen? In dit artikel help ik je op weg.

De historie van Ommen

Ommen is één van de oudste hanzesteden van Overijssel. Al in 1133 wordt de stad genoemd in geschriften. In 1248 ontving Ommen haar stadsrechten. Overigens was Ommen eeuwen geleden niet meer dan een doorwaadbare plaats aan de Vecht. Ommen is nu vooral bekend vanwege al haar vakantieparken, campings, wandel- en fietspaden en de prachtige natuur. Maar in het verleden werd Ommen vooral bekend als wereldstad van de theosofie. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw kwam de Indische spirituele leraar Jiddu Krishnamurti naar Ommen. Hij was de leider van de Orde van de Ster en was gehuisvest op Landgoed Eerde. 

wandelroutes ommen

Ommen, schitterende wandelgebieden

Zoals eerder al gezegd, rondom Ommen liggen honderden, misschien wel duizenden, kilometers aan wandelpaden. Er zijn dan ook heel veel mooie natuurgebieden te vinden rondom Ommen. Groot en klein, maar allemaal het noemen waard.

Het vechtdal

Het grootste gebied om te noemen is het Vechtdal. Veel van de hierna genoemde gebieden vallen binnen het Vechtdal. Het Vechtdal is, zoals de naam als aangeeft, het dal rondom de rivier de Vecht. Het Vechtdal is een uitgestrekt gebied van de Duitse grens tot aan Zwolle. Zoals veel van de bergen en dalen in Overijssel en Gelderland, is ook het oorspronkelijke dal van de Vecht gevormd in de voorlaatste ijstijd (het Saalien). Smeltwater dat ten zuiden van het landijs naar het westen stroomde, vormde een dal. 

Er wordt wel eens gezegd dat het Vechtdal alle soorten Nederlandse natuur in zich heeft. Van heidevelden, weidse velden, vennen en beekdallandschappen tot uitgestrekte bossen, dorpen en boerenland. Toch voelt het Vechtdal wat mij betreft als lieflijk, geborgen en overzichtelijk. Er is minder uitgestrektheid als bijvoorbeeld op de Veluwe. Een wandeling kan je meenemen door wel vijf of zes verschillende landschappen. En daar hoef je geen tientallen kilometers voor te wandelen. 

Tip! Wandelnetwerk Vechtdal kent heel veel wandelroutes, met startpunten verspreid over het hele Vechtdal

Het Reestdal

Het Reestdal is een plek ten noorden van Ommen. Het is het dal waar de rivier de Reest doorheen loopt. De Reest is de grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. Wandelen door het Reestdal brengt je ook door zowel het Overijsselse als het Drentse landschap. Het Reestdal bevat landgoederen, heideterreinen, bossen, beekdalgraslanden en sfeervolle boerderijen. 

Voor wandelingen in het Reestdal zijn er een aantal opstappunten, sommige in Overijssel en andere in Drente. Het gaat om wandelroutes die vooral door het landschap rondom de Reest lopen en af en toe in de buurt van de rivier komen. Je Krijgt vooral een goed beeld van het boerenland, de dorpen en graslanden van het Reestdal. 

Tip! Reestdal.nl heeft een overzicht van alle opstappunten voor wandelroutes in het Reestdal

Wandelroutes Ommen

Landgoed Eerde

Landgoed Eerde is tegenwoordig in bezit en beheer van Natuurmonumenten. In het kasteel huist de internationale school en is dus niet te bezichtigen, maar de parkbossen en landerijen om het kasteel liggen vol met wandelpaden. Met 450 hectare kun je alle kanten op. 

Het kasteel werd in 1715 gebouwd in opdracht van de Baron van Pallandt. Het kasteel ligt aan het einde van een nu nog steeds bestaande oprijlaan. Het aanrijden naar de parkeerplaats voor het kasteel is dan ook al een hele belevenis. Alle gebouwen om het kasteel heen en het kasteel zelf, zien er nog steeds uit als drie eeuwen geleden. Rondom het kasteel liggen de tuinen en een parkbos met strakke beukenlanen. 

Het uitgestrekte landgoed ligt rondom het kasteel, de tuinen en het parkbos. Boerderijen, landerijen, akkervelden, koeien en reeën in weilanden, heideveldjes, zandpaden en de slingerende Regge. Over en langs het landgoed lopen verschillende mooie wandelroutes, die je kennis laten maken met het mooie Eerde.

Tip! Onder andere Natuurmonumenten heeft wandelroutes over landgoed Eerde

 

De Besthmenerberg. Archemerberg en Lemelerberg

Er liggen maar liefst drie ‘bergen’ in de buurt van Ommen. Alledrie zijn, net als de Sallandse Heuvelrug, ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De Besthmenerberg is 34 meter hoog en op het hoogste punt staat een uitkijktoren van 18 meter, die een schitterend uitzicht geeft op de omgeving. De Besthmenerberg bestaat uit bossen, vennen en een paar kleine heidevelden. Aan de voet van de Besthmenerberg ligt de Steile Oever, een oever van de Regge, ontstaan in diezelfde ijstijd.

Met 60 meter hoog is de Lemerlerberg de middelste van de drie bergen. Het natuurgebied bestaat uit bossen en heidevelden. Op de top van de Lemelerberg bevindt zich een zeer grote zwerfkei, de Dikke Steen. Vroeger dacht men wel dat dit vast gesteente was, maar begin van de vorige eeuw werd duidelijk dat het om een zwerfkei gaat, ingebed in grof materiaal.

De Archemerberg is met 79 meter de allerhoogste van de drie. De top van de berg bestaat uit uitgestrekte heidevelden en dat geeft een fantastisch uitzicht over de omgeving. 

→ Tip! Wandelnetwerk Vechtstreek heeft wandelroutes over alle drie de bergen. Bij het Overijssels Landschap vind je over de twee hoogste bergen nog routes.

Boswachterij Ommen & de Ommense Sahara

Veel van de bossen rondom Ommen zijn voormalig landgoedbos. Vroeger maakten de bossen deel uit van de landgoed Eerde, nu is een deel ondergebracht in Boswachterij Ommen (Staatsbosbeheer). De boswachterij laat nog wel veel van de historie zien. Zo zijn de grafkelder en ijskelder nog steeds te vinden vlakbij het kasteel, bloeien er eeuwenoude rododendrons en wandel je regelmatig over strakke bomenlanen.  

Wandelend door het bos heb je kans om ineens op de Ommense Sahara uit te komen, een uitgestrekte zandverstuiving. De sahara strekt zich uit tussen Junne en Zeesse, twee buurtschappen die horen bij Ommen. Ook dit gebied was ooit onderdeel van het landgoed. In 1840 liet Baron van Pallandt het gebied bebossen om de zandverstuiving te verminderen. Het resultaat is een schitterend gebied van zand en naaldbossen waar jij overheen kunt wandelen.

Tip! Vanaf de parkeerplaats Sahara van Wandelnetwerk Vechtdal starten verschillende wandelroutes door de Sahara en de boswachterij

Ommerschans

De Ommerschans is een buurtschap ten noorden van Ommen. De schans is een verdedigingswerk die rond 1625 werd gebouwd op kosten van Groningen en Friesland om de weg door het veen te verdedigen tegen de Spaanse troepen. Ik ken Ommerschans vooral als één van de bedelaarskoloniën van Maatschappij van Weldadigheid. Deze maatschappij probeerde de verpaupering van Nederland te stoppen door bedelaars en zwervers onder dwang landarbeid te laten verrichten.

Tip! Landschap Overijssel heeft een korte wandelroute door Ommerschans

Wandelroutes ommen

De zes mooiste wandelroutes bij Ommen

In de afgelopen maanden maakte ik verschillende wandelingen in de schitterende omgeving van Ommen. De mooiste zette ik voor je op een rij.

Archemerberg – 8 kilometer

De Archemerberg is, net als de vele andere bergen in Overijssel, een schitterende plek om te wandelen. Het is afwisselend tussen bos en heide, brede paden en kronkel weggetjes. De hoogtes die je overwint, maken dat je geen kwartier in dezelfde omgeving wandelt. Deze route van bijna 8 kilometer is een prima route om te wandelen. Het is soms even doorstappen omhoog, maar de uitzichten waarmee je beloont wordt zijn adembenemend mooi. 

Ik liep deze route via Komoot, maar wil je niet wandelen met deze navigatie-app, check dan de wandelroutes van Wandelnetwerk Vechtdal. 

Lees hier meer over deze wandelroute ten zuiden van Ommen

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Archemerberg
Afstand: 7,78 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De parkeerplaats Lemelerberg
Parkeren: Kerkweg 32, Lemele
Markering: Komoot navigatie-app

De Steile Oever & De Regge – 10,5 kilometer

Deze wandelroute van Wandelnetwerk Vechtdal is een route die je meeneemt door bossen en langs de oevers van de Regge. Bijzondere punten als de Steile Oever, landgoed Eerde en rustpunt ‘t Witte Huussie. Doordat de route te volgen is via de gele pijlen, welke heel goed staan aangegeven, is het heel relaxed wandelen. Je hoeft niet te zoeken naar de markeringen en hebt dus alle tijd om te genieten van alles om je heen. Om te speuren naar dieren in het hoge gras en de mooie boerderijen langs de wegen. Ik zag langs de Regge tientallen juffers, libellen en vlinders, spotte hazen en reeën in het veld en hoorde honderden vogels zingen. 

Lees hier meer over deze wandelroute ten zuiden van Ommen

Praktische informatie

De wandeling: Wandelnetwerk Vechtdal, Gele route Steile Oever
Afstand: 10,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Hammerweg Ommen
Parkeren: Parkeerplaats Steile Oever, Hammerweg Ommen
Markering: Gele pijlen

Historisch Landgoed Eerde – 12 kilometer

Landgoed Eerde is een schitterend en uitgestrekt landgoed. Deze wandeling neemt je in bijna 12 kilometer mee langs alle uithoeken. Je start bij het kasteel en wandelt via het parkbos, langs boerderijen, weilanden, akkerlanden en de bossen. Als je geluk hebt zie je de reeën in het veld op zoek naar eten. Het is een afwisselende route, met onderweg verschillende punten om even te stoppen. Mis ook vooral niet het Rustpunt bij de boerderij en trakteer jezelf op een ijsje. 

Lees hier meer over deze wandelroute ten zuidoosten van Ommen

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Historisch Eerde
Afstand: 11,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats voor het kasteel
Parkeren: Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)
Markering: Route app Natuurmonumenten

wandelroutes ommen

Het Reestdal – 10 kilometer

Het Reestdal ligt ten noorden van Ommen, op de grens van Overijssel en Drenthe en deze wandelroute neem je dan ook mee door beide provincies. Langs boerderijen, landwegen, bossen, heidevelden en natuurlijk De Reest. De route laat je kennismaken met het Reestdal. Een aantal delen was heel mooi, zoals de twee heidegebieden waar ik doorheen wandelde en het stukje langs De Reest. En voor je het weet sta je oog-in-oog met grote grazers.

Lees hier meer over deze route ten noorden van Ommen

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Reestdal
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum De Wheem
Parkeren: Oud Avereest 22, Balkbrug
Markering: Volg de oranje route, maar sla bij keuzepunt A37, niet rechtsaf maar linksaf en volg van daaruit de rode route tot terug bij de Wheem
Alternatieve markering: Komoot navigatie

Ommense Sahara en de boswachterij – 11 kilometer

Boswachterij Ommen en de Sahara zijn bijzondere plekken, waar een wandeling een must is. Met de start door het zand en over de vlakte om daarna het bos in te duiken is een bijzondere tegenstelling. De uitgestrektheid en openheid van de vlakte tegen de warmte en beslotenheid van de bossen. Geen wandelpad is hetzelfde en je krijgt zelfs nog een doorkijkje naar Kasteel Eerde en de grafkelder. 

Ik knoopte voor deze wandeling twee netwerkroutes aan elkaar. Ik zette de route daarvoor in Komoot. Je kunt ook op de rode en gele pijlen lopen. Let dan goed op, want op de punten waar je overgaat van rood naar geel (en ondersom) staat de andere kleur pijl op de achterzijde van de paal.

Lees hier over deze wandelroute ten oosten van Ommen

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroutes Bosontwikkeling (rood) en Eerdersveld (geel)
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Sahara
Parkeren: Beerzerweg, Beerze
Alternatieve startpunten: P-plaats Meiersbos, Hammerweg, Ommen (start met de gele route)
Wandelen via Komoot: De twee routes aan elkaar gekoppeld

Over de Besthmenerberg – 6 kilometer

Ten oosten van Ommen ligt de Besthmenerberg. Met het uitzetten van en route via Komoot, heb je niet altijd door wat voor leuke wandelpaden je hebt uitgekozen. Dat geldt ook zeker voor deze wandelroute. Het is een verrassende route, die je door het bos en langs vennen meeneemt naar de top op 34 meter hoogte. Voor degene die wil, kun je nog 18 meter hoger klimmen op de uitkijktoren. 

Ik liep deze route via Komoot, maar wil je niet wandelen met deze navigatie-app, check dan de wandelroutes van Landschap Overijssell. 

Lees hier meer over deze wandelroute ten zuidoosten van Ommen

Praktische informatie

De wandeling: Wandeling Besthmenerberg
Afstand: 5,7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Steile Oever
Parkeren: Bergsteeg, 7731 PP Ommen
Markering: Komoot navigatie-app

Nog meer wandelroutes bij Ommen

Natuurlijk zijn er naast deze zes mooie routes nog heel veel meer mooie mogelijkheden. Zo zijn er nog een aantal lange-afstandswandelingen met etappes rondom Ommen, zoals

  • Overijssels Havezatenpad
  • Pieterpad
  • Maarten van Rossumpad
  • Houtmars
  • Roots Natuurpad

Wil je meer routes vinden? Check dan eens de websites van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Wandelnetwerk Vechtdal, Landschap Overijssel of de Wandelzoekpagina. 

Heb jij wandelroutes gelopen rondom Ommen en wil je delen met mij welke dit zijn? Laat een reactie achter hieronder. Zo helpen we elkaar aan de mooiste routes bij Ommen.

Meer routes in Overijssel

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroutes Ommen
wandelroutes Ommen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!